Sunday, February 13, 2011

Dialah temanku...

fokus.. fokus.. fokus...


terlalu byk perbincangan.. memualkan tatkala hal yang sama diulang-ulang... tayangan siaran langsung menjadi tatapan berulangkali tatkala filem tersebut dilaser cakera minda..

muak.. hurm.. bila kan berakhir?..

fokus.. fokus.. checklist for today = 20 items.. roughly.. don't want to think much about it because it will increase to 30 items.. and i do none!!

its already sunday.. and monday will show up next.. huhh~... neverending workload.. need space for myself..

and i found something interesting to do.. knitting!..

masa kecik2 dulu, mak suka mengait.. suka menjahit.. suka buat sulaman.. dan saya ada belajar sikit2 dari mak.. dalam ramai2 anak dara mak.. saya je yang minat benda ni.. am i girlish??.. maybe.. sometime.. haha.. sy belajar buat cross stitch dan mengait benang bulu kambing.. tapi bila makin dewasa.. saya dah mula lupa benda2 tu.. fokus teralih benda lain.. dan kini memori menggamit hati masa mengunjungi gudang perkahwinan yang besar di Seberang Jaya.. nama je gudang perkahwinan.. tp ada mcm2 dalam tu.. ada department jahitan, bunga2, hadiah dan lain-lain.. masa tgk ada benang bulu kambing kat situ.. terus rasa nak cari hobi.. dan sy tengah usaha mengingat balik apa yang mak saya ajar.. saya cuma ingat mcm mana nak jenis kait rantai.. dan jugak tapak yang bulat.. tapi saya tak ingat mcm mana nak gabung 2 benang.. sy tak ingat mcm mana nak naikkan dia untuk buat sarung.. tak ingat mcm mana nak buat bentuk2.. uwaaaaaaaaa... ruginya.. dan sy search kat internet sbb cr buku takda pulak kat situ.. kena pergi ke MPH ataupun Popular.. malas.. sbb smlm sy agak penat bila balik dr sekolah terus ke Kulim dan direct ke butterworth dan Seberang Jaya.. penat..

hari ni saya habiskan masa petang dan malam sy mengait.. tapi hanya dapat buat tapak letak cawan.. sgt tak kemas.. hasil cubaan2 yang tanpa teori kukuh, nampak jugaklah bentuknya.. haha... kena cari masa yang betul2 untuk belajar balik.. through youtube will be ok.. hehee... then i'll try to go to Popular or MPH to buy the knitting books... but when??.. huh~~...

everything went just fine this week.. enjoying my life with students.. getting to know the environment better.. starting to realise that, nothing is easy but everything is possible..

i really need time for myself.. i want to go deep down my heart and mind.. just to identify the needs and wants.. my future.. my long and short term planning.. i got it everything planned but its not really well-planned.. i only go through it on the surface.. i have to sit down.. find the right time to deeply thinking about it.. but the most important thing before i can do that is being STABLE.. i have to make sure that i can manage my emotions, life and finances..

i already plan my future savings.. but.. the hardest thing to manage is my emotions.. Allahuakbar.. hanya Dia pemilik hatiku.. aku kembalikan hatiku padaNYA.. semoga tenang menemani hariku.. insyaALLAH. amin..

emosi adalah teman karib manusia terutama wanita.. dan wanita itu adalah aku.. tapi.. teman karibku itulah yang akan membantuku melonjakkan diri dan langkah.. insyaALLAH..


0 Comments:

Post a Comment



There was an error in this gadget